Racionális elme és az ezotéria


Amikor az agy válaszokat keres, kérdéseket fogalmaz meg. Az egyenesen feltett kérdésekre azért nem lehet egyenes válaszokat adni, mert az emberek eltérő tudatszinteken vannak és minden látószöghöz más válaszok járnak. Ha valaki alacsonyabb látószögön kap egy magasabb látószögű választ, három választása van:

1. azonnal lehülyézi a másikat
2. kénytelen előzetes bizalmát fektetni a másikba
3. nem ítélkezik, hanem elteszi az információt későbbre

A racionális elme megértése csak és kizárólag attól függ, képes-e olyan logikai összefüggésbe helyezni az információkat, amik alatt elfogadhatók azok az dolgok is, amik nincsenek bizonyítva. A ráció ilyenkor feltételeket teremt és az elfogadás attól függ, ezek a feltételek teljesülnek-e. Ez azért nem könnyű dolog, mert az ilyesmi képes teljes egészében megrengetni a világról kialakult addigi képet, ami sok ember számára akár a fizikai test halálával járó traumát is okozhatja. Minden attól függ, két dolgot mennyire képes valaki önmagában harmóniában tartani:

1. Mit tudsz a világról
2. Mit hiszel a világról

Bizonyítani mindenki bizonyíthat önmagában/önmagának, ám a külvilág csak akkor fogadja el, ha rendelkezel ennek megfelelő dokumentálásával. A külvilágban azonban minden ilyen eset után a dologból törvényszerűség lesz, ami nagyon nem jó akkor, ha elindultál egy olyan úton, amiben sehol sem szeretnél leragadni. Erre jó példa a depresszió, amit a tudomány betegségnek tart, az ezotéria viszont csak egy átmeneti állapotnak, ahol az orvosi beavatkozás egyenlő lehet azzal, hogy megrekedsz vagy visszafordulsz utadon.

Ha nem rendelkezel a dokumentációs lehetőséggel, akkor csakis a hitelességed marad, azaz ha kiállsz az emberek elé és beszélsz erről, ki mennyit fog ebből elhinni.  Nos sokan a mágiát szokták itt elővenni, hisz ha van varázserőd, nem kell foglalkoznod a hitelességgel, hisz az emberek el fogják fogadni a szándékaidat... amíg tart a varázserőd. Amikor valaki a racionális elméről beszél, azt az okossággal azonosítja. Nos a te szemedben okos lehet egy olyan politikus/vállalkozó, aki egy menőarc, ám az enyémben ő már lehet egy igazi lúzer is, aki aprópénzre váltotta a lehetőségeit.

Mindezt úgy, hogy az időnek ebben a pontjában ez pont fordítva néz ki! Ha a ráció egy adott látószögön meglát-felismer valamit, amit nem tud átadni az alacsonyabb látószögű embereknek, akkor azok egészen addig fogják hülyének nézni, amíg az nem bizonyít. Bizonyítani pedig csak úgy tud, ha fontosnak érzi a bizonyítást, különben miért akarná bárki is alacsony látószögű emberek csodálatát.

Jómagam a racionális ezotériát akkor emeltem a magam platformszintjére, amikor találkoztam azzal, milyen veszélyeket rejt magában a vakhit. A hit ugyanis a nem tudásból eredő feltételezés!