Modern ezotéria


Valamikor réges rég éltem egy európai középosztálybeli fiatalember életét, amikor először találkoztam az ezotériával. A későbbi sok fogalomzavar kusza erdejéből visszatekintve ma már először definiálnám az ezotéria fogalmát.

Ezotéria azt jelenti, belső világ. Akik a külvilágban (az exotériában) élnek, az ezotériát nem tekintik valós dolognak, mert az szerintük csak képzeletben él, azaz nem létezik. Mondják ezt úgy, hogy két alapvető dolgot nem tudnak megmagyarázni. Az első a megérzéseik, amik honnan érkeznek, ha nem létezik belső világ. A második az álmaik.

A külvilág olyan, hogy abban mindenki egyes szám első személyben érzékeli a valóságot. A mai tudomány már eljutott arra szintre, hogy felfedezzen bizonyos összefüggéseket, amikből arra következtet, hogy a világ minden eleme a mélyebb szinteken összefügg. Arra jutottak, a világunk holografikus szerkezetű, ami részben jó, mert a külvilág tényleg az.

Ha tovább haladunk a racionális elme logikai eszmefuttatásán, szépen össze tudjuk szedegetni azokat az elemeket, amik segítségével egy ezotéria iránt érdeklődő, de a vallásos környezetét elutasító ember is képbe kerülhet, mi is ez igazán. Az érthetőségi áttörést a lézer felfedezése hozta meg, mert ennek segítségével már nem lehetetlen itt és most azonnal megérteni valamit, amihez régen évek kellettek.

Ha egy papírlapon lévő hologram képet nézel, az olyan hatást kelt, mintha térhatású lenne. Ha előveszel aztán egy ollót, levágod vele a kép sarkát és azt lézerfénnyel világítod meg, nem a kis darabot fogod látni, hanem a teljes képet kicsiben. Ha elkezdesz meditálni, azaz tudati utazást teszel Önmagadban, majd önmagad egy pici szeletét megvilágosodott fénnyel világítod meg, ott találod az egész világot kicsiben. Az ezotéria célja, hogy ezt az utat megtaláld.

Amikor valakiben ilyenkor mindenféle gondolatok elkezdenek keringeni, minden esetben a Hatalom kérdésénél lyukadunk előtt utóbb ki. Hatalom alatt sokan sokfélét értenek, a legtöbben elsőre a mások feletti uralmat látják annak. Nagyon fontos tehát, mielőtt elindulunk a Tudás és Erő megszerzésének rögös útján, tisztázzuk magunkban a miérteket, nehogy kellemetlen meglepetésekben legyen részünk, amikor a helyünket keressük a hierarchiában.

Röviden összefoglalva az ezotéria tehát egy olyan állandóan rejtőzködő valami, ami biztosan kapcsolatban áll a mágiával. A másik olyan dologgal, ami a külvilág szerint nem létezik, mert nem bizonyítható. A probléma ott van, ha mégis valaki bizonyítja különleges képességeit, akkor azzal olyan dologról tesz tanúbizonyságot, ami a közmegegyezés szerint nem létezik, azaz az emberek döntő többsége azt nem tekinti normálisnak.

Első lépés tehát, hogy tisztázd magadban, mi tekinthető normálisnak. Ha ezt sikerül letisztázni, soha nem fordul elő veled az, hogy egy meglátásodat lehurrogják azok az emberek, akikkel már biztosan nem akarsz az addigi élethelyzetekben lenni, ha már észrevetted amit ők nem, hogy a világ sokkal több annál, mint elsőre látni belőle.




A világ legrövidebb ezoterikus novellája